Zpět na výpis

Paušální daň a hypoteční úvěr

 

Jste OSVČ v režimu paušální daně a máte zájem o hypoteční úvěr?

 

Rok 2021 byl teprve druhým rokem, kdy OSVČ mohli vyžít paušální daň. Zatím ne všechny banky umí s paušální daní pracovat a na trhu jsou také banky, které paušální daň neakceptují jako prokazatelný příjem.

Problém je v tom, že banky většinou ověřují příjmy u podnikatelů na základě podaného daňového přiznání za jeden nebo dva poslední roky. U OSVČ s paušálními výdaji nemusí mít základ daně vypovídající hodnotu, protože výdaje mohou být nižší nebo třeba i nulové, a tak reálné příjmy mohou být daleko vyšší. 

Každá banka má trochu odlišný přístup. Pojďme se podívat na přístup třech největších bank: 

ČSOB bude místo daňového přiznání žádat předložení výpisů z účtu za posledních 6 měsíců. Banka může plně nebo částečně uznat prokazatelné příjmy v hotovosti.

Česká spořitelna má podmínku, že OSVČ musí podnikat po celý rok 2021 a transakce z podnikatelské činnosti i platba paušální daně musí jít přes bankovní účet. Z toho pak podnikatel doloží výpisy za celý kalendářní rok.  

Komerční banka nemá zatím stanovenou metodiku a posuzuje tak případy individuálně. 

Pokud budete chtít s čímkoliv poradit, neváhejte se na nás obrátit.

Další články k přečtení

Přečíst
Přečíst
Přečíst

Kontaktujte nás

Petr Hornát
Qara
Rezidia
Care invest

K personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti využíváme soubory cookie. Používáním tohoto webu souhlasíte.

Souhlasím